Ammoniumsulfaat (AS) [(NH4)2 SO4] als stikstofmeststof wordt al meer dan 150 jaar door landbouwers over de hele wereld gebruikt. Het bevat 21% stikstof en 24% zwavel. De hoge oplosbaarheid maakt het veelzijdig voor enkele landbouwtoepassingen.
Ammoniumsulfaat is de meest toegankelijke bron van stikstof met een lage concentratie en is een uitstekende bron van bemesting voor gewassen die grote hoeveelheden zwavel uit de bodem halen, zoals groenten (kruisbloemige groenten, uien en knoflook), granen, maïs, sorghum, suikerriet enz. Het wordt vaak rechtstreeks op de bodem aangebracht als enkel product en is ook een relevant bestanddeel in de productie van uitgebalanceerde bemestingsformules.
De eerste productieprocessen van AS maakten gebruik van ammoniak dat vrijkwam tijdens de productie van kolengas of kolencokes bij de productie van staal. Ammoniumsulfaat afkomstig van dit type productie is geclassificeerd als staalkwaliteit. Maar het eindproduct van een dergelijke productie bevat veel verontreinigende stoffen die schadelijk zijn voor het milieu.
Nieuwe technologieën om milieuvriendelijk ammoniumsulfaat te produceren, produceren het tijdens de productie van caprolactam (caprokwaliteit) of door synthese uit ammoniak en zwavelzuur (chemisch zuiver). Dit type ammoniumsulfaat wordt veel gebruikt, niet alleen in de landbouwproductie, maar ook in de voedingsmiddelen-, farmaceutische en biotechnologische industrie.
Fysiologisch effect:
Stikstof in ammoniak (NH3) is direct beschikbaar voor opname door planten door actief transport. De positieve lading van ammonium draagt bij aan de gelijktijdige opname door de plant van anionen: fosfaten, sulfaten, boraten etc. Tijdens het actieve transport van ammonium komen waterstofionen vrij in het milieu, waardoor de pH van de bodemoplossing plaatselijk daalt. Daarom is ammoniumstikstof het meest effectief wanneer het wordt toegepast op neutrale en alkalische bodems. Ammoniumsulfaat wordt vaak gebruikt in onder water staande gronden voor de productie van rijst, waar meststoffen op basis van nitraat een slechte keuze zijn vanwege verliezen door denitrificatie.
Veel zwavelproducten leveren alleen elementaire zwavel, waarbij de elementaire zwavel pas beschikbaar komt voor de wortels van gewassen nadat deze is omgezet in sulfaat. Eenmaal in de grond kan deze omzetting 90 dagen tot enkele maanden duren, waardoor gewassen zwavel missen in kritieke groeifasen. Ammoniumsulfaatmeststoffen bevatten zwavel in de vorm van anionsulfaat (SO4–), dat, in tegenstelling tot elementaire zwavel, onmiddellijk beschikbaar is voor opname door de plant en geen omzetting door zwavelbacteriën nodig heeft, wat vooral effectief is bij toepassing op gewassen die gevoelig zijn voor een zwavelgebrek.
Voordelen van toepassing van ammoniumsulfaat als meststof:
1. De fysiologisch optimale verhouding van stikstof en zwavel maakt deze meststof biologisch waardevol voor voeding van alle groeiende planten, inclusief groenblijvende planten. De interactie van stikstof en zwavel heeft een synergetisch effect, aangezien beide biogene elementen een sleutelrol spelen in de keten van aminozuursynthese. Bij bladbemesting worden beide voedingsstoffen snel door de plant opgenomen via het oppervlak van de bladeren en direct gebruikt in de stofwisseling. Toen landbouwers in het westen van Canada dit product op hun akkers introduceerden, steeg de productie met wel 60%.
2. Ammoniumsulfaat voorziet uw gewassen niet alleen van voeding met direct beschikbare sulfaatzwavel en ammoniumstikstof, het helpt planten ook bij de opname van andere essentiële voedingsstoffen. In veel bodems vermindert een hoge pH van de bodem de oplosbaarheid van fosfor en onmisbare micronutriënten, waardoor de opname door de wortels wordt belemmerd. Wanneer ammonium door de gewassen wordt opgenomen, verzuurt het hun wortelzones, waardoor vaak fosfor en belangrijke micronutriënten zoals zink, boor, ijzer, koper en mangaan vrijkomen uit meststoffen en grond.
3. Ammoniumsulfaat is de beste bron van stikstof voor de bodemmicrobiota. Het activeert de accumulatie van biomassa door micro-organismen en de afbraak van plantenresten. Dit verhoogt het gehalte aan organische stof en bodemhumus en bevordert de omzetting en biologische beschikbaarheid van andere voedingsstoffen. Wanneer een product als ammoniumsulfaatmeststof de gezondheid van de lokale bodem kan verbeteren, kan de daaruit volgende verhoogde gewasproductie de hoeveelheid gewasresten en wortelbiomassa die lokaal aanwezig is, verbeteren. Elke keer dat er na een groeiseizoen een toename is van organische stof in de bodem, zijn er directe voordelen. Het betekent een mogelijke verhoging van de niveaus organische koolstof, stikstof, fosfor en zwavel. Dit verbetert de vruchtbaarheid van de bodem op de lange termijn. Het creëert ook voordelen in het natuurlijke kringloopproces van voedingsstoffen. Bovendien is stikstofimmobilisatie door microflora een bijkomend mechanisme dat verliezen van dit element als gevolg van verdamping, uitloging en denitrificatie zal verminderen.
4. Meststof van ammoniumsulfaat is betaalbaar voor de gemiddelde teler. De prijs van ammoniumsulfaatmeststof is een van de belangrijkste redenen waarom sommige telers de voorkeur geven aan dit chemische product. Synthetische artikelen zijn meestal goedkoper dan biologische. Door uw kosten laag te houden bij het voorbereiden van uw velden, kunt u uw winstmarge op elk geteeld item vergroten.
5. Ammoniumsulfaat geeft snel resultaat. Wanneer u besluit om ammoniumsulfaatmeststof te gebruiken, hoeft u niet enkele weken of maanden te wachten voordat u positieve resultaten begint te zien. Zodra u het product gebruikt op de bodem, levert dit binnen enkele dagen verbeteringen op in uw planten. Chemische meststoffen zoals deze geven voedingsstoffen veel sneller af dan biologische producten. Wat betreft de tijd die nodig is om zichtbare resultaten van de meststof te verkrijgen, is ammoniumsulfaat altijd een uitstekende oplossing.
6. Etikettering en inhoud van deze meststof voldoen aan geharmoniseerde praktijken. Kiest u ervoor om een ammoniumsulfaatmeststof te gebruiken, dan ziet u de nutriënteninhoud van het product duidelijk omschreven op het etiket van uw zak of emmer. Dit voordeel vermindert het risico van overbemesting van een tuin of akkerland. Hoewel biologische producten op de lange termijn voor veel percelen gezonder kunnen zijn, bestaat er een groter risico dat er te veel product wordt gebruikt – en dat kan leiden tot plantsterfte.
7. De desinfecterende eigenschap van ammoniumsulfaatmeststof maakt het mogelijk om bij toepassing potentieel schadelijke componenten uit de bodem te verwijderen. Hoewel de meststof het beste werkt in alkalische omstandigheden, zijn er enkele situaties waarin een zure bodem ook nuttig is.
Milieuvoordelen van ammoniumsulfaat:
(I) Ammoniumsulfaat is direct beschikbaar voor opname door de wortels en kan zelfs op het bodemoppervlak worden aangebracht als de grond maar beperkt is bewerkt. Daardoor is er geen verlies van N door het vervliegen van NH3 bij toepassing op het oppervlak.
(II) Positief geladen ammoniumionen binden zich aan negatief geladen bodemionen, waardoor ammoniumsulfaat minder vatbaar is voor uitloging. Door minder uitloging van NO3 kan er een grotere efficiëntie zijn van N, waardoor er minder verontreiniging is van het grondwater, en eventueel het drinkwater, met nitriet.
(III) Het denitrificatieproces dat nitraatverlies kan veroorzaken in slecht gedraineerde bodems heeft geen invloed op de beschikbaarheid van ammonium in ammoniumsulfaat. Een kleinere denitrificatie kan de efficiëntie van N vergroten en de broeikasgassen verminderen (NO en N2O).
(IV) De productie en toepassing van ammoniumsulfaat levert de kleinste bijdrage aan de uitstoot van CO2 als broeikasgas.
Niet-agrarisch gebruik
Ammoniumsulfaat is een zeer flexibel product dat meerdere functies vervult in onze huidige samenleving. Sommige voedingsbedrijven voegen dit product graag toe aan brood omdat het goed werkt als broodverbeteraar. Het is ook een veelgebruikt bestanddeel in poeders voor brandblussers en brandwerende middelen. Als u voorwerpen hebt met een grote brandwerendheid, dan is de kans groot dat dit product een van de ingrediënten is die bij de vervaardiging van het voorwerp zijn gebruikt. Verschillende industrieën, waaronder textiel, houtpulp en farmaceutica, gebruiken ammoniumsulfaat in verschillende toepassingen.
Ammoniumsulfaat kan als ontsmettingsmiddel werken. Sommige gemeenten gebruiken graag ammoniumsulfaat met chloor als een manier om monochloramine te genereren. Dat maakt water veilig om te drinken omdat het de vloeistof effectief desinfecteert. Het kan ook nuttig zijn bij de bereiding van sommige zouten, zoals ammoniumpersulfaat. Ammoniumsulfaat wordt vermeld als ingrediënt voor veel Amerikaanse vaccins.